Golvvärme och isolering

Golvvärme är en lyx som allt fler väljer att satsa på när de bygger ett hus eller renoverar en bostad. Golvvärme kan användas på olika sätt, antingen har man det som en extra funktion i specifika utrymmen eller så väljer man att ha det som den huvudsakliga uppvärmningskällan i sin bostad. Oavsett vad man väljer så finns det en del saker som man bör ta i beaktande för att golvvärmen ska fylla sin funktion och inte orsaka skador eller skyhöga kostnader.

Golvvärme för extra komfort

Golvvärme kan med fördel installeras i begränsade utrymmen för att ge extra komfort eller funktion. Vanliga utrymmen som utrustas med golvslingor för värme är till exempel badrum eller hallar. Här handlar det om att ha golvvärmen som ett komplement till det huvudsakliga värmesystemet. Golvvärmen kan även ha praktiska funktioner. I en hall kan det till exempel bidra till att skor och ytterkläder som finns i utrymmet torkar snabbare om de utsatts för väta.

Golvvärme som värmekälla

En del väljer att basera hela bostadens uppvärmning på golvvärme. Det är på vissa sätt praktiskt då man helt slipper att installera element. Detta sparar både väggyta och minimerar behovet av rengöring och underhåll. Det är ett smart och smidigt sätt att värma upp en bostad då värmen sprids mer jämnt över hela boytan.

Isolering är a och o

Oavsett varför man väljer att installera golvvärme i sitt hem så är det av största vikt att man kontrollerar vilken typ av isolering man har i bostaden. Är isoleringen undermålig så kan det vara ödesdigert att installera golvvärme som rörmokare. Detta då värmeförlusten som sker nedåt på grund av bristfällig isolering kommer att göra att det krävs mer energi för att hålla värmen i bostaden på rätt temperatur. Den ökade energiåtgången kommer i sin tur att resultera i ökade kostnader för värmen.

För att få klarhet i om man har tillräcklig isolering bör man anlita experter som gör en inspektion av huset och dess förutsättningar. En tumregel är dock att det bör finnas minst 250 mm isolering under husets källare eller bottenplatta.

No Comments

Post A Comment